Jämställdhet

Gör världen jämställd

Jämställdhet är ett mål i sig liksom en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Först när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, villkor, möjligheter och makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling når vi jämställdhet. Kvinnors och flickors generellt underordnade maktposition i förhållande till män och pojkar, liksom större utsatthet för våld, utgör ett hinder för jämställdhet och utveckling. Att tillvarata kvinnors förmågor och initiativkraft är en viktig drivkraft för utveckling. När kvinnor deltar i ekonomin, på arbetsmarknaden, har tillgång till resurser och tillträde till fungerande marknader minskar fattigdomen och samhällets välstånd ökar.

Vilka utmaningar kan du lösa med din affärsidé?

Lägg till i din actionplan!

  • 5.1

    All diskriminering av kvinnor och flickor måste avskaffas. En förutsättning för att avskaffa diskriminering är att synliggöra den. Skapa en tjänst för att lyfta fram diskriminering i ljuset!

    +
  • 5.2

    Våld i alla former mot kvinnor och flickor måste avskaffas, det inkluderar även all form av exploatering, människohandel och sexuellt utnyttjande. Förbättra det förebyggande arbetet mot dessa företeelser kan förbättras?

    +
  • 5.3

    Skadliga sedvänjor såsom barn- och tvångsäktenskap samt kvinnlig könsstympning måste upphöra. Initiera och nå ut med utbildningsinsatser som hanterar denna problematik!

    +
  • 5.4

    Obetalt omsorgs- och hushållsarbete behöver erkännas och värdesättas. Ansvar behöver också fördelas jämnare inom hushållet och familjen. Ditt företag kan bidra till att bättre värdera och fördela det obetalda hemarbetet?

    +
  • 5.5

    Kvinnor ska tillförsäkras lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer inom såväl ekonomi som politik och det offentliga. Ta fram verktyg som hjälper till att förändra rådande strukturer!

    +
  • 5.6

    Alla människor, både kvinnor och män, ska ha tillgång till insatser för sexuell och reproduktiv hälsa. Ditt företag kan bidra till det!

    +

Till din actionplan De globala målen 

Dessa är några av världens utmaningar som återstår för att nå Mål 5. Läs mer på Globalamalen.se

Påverkansarbete och digital rörelse för jämlikhet

Rättviseförmedlingens vision är ett jämlikt samhälle där fördomar inte begränsar någons framtidsutsikter. Genom att lyfta kompetens och synliggöra skev representation – och erbjuda lösningar vill man visa att förändring är möjlig! Rättviseförmedlingen föreläser, utbildar och opinionsbildar kring vikten av bred representation och mångfald.

Läs mer

Ger kvinnor möjlighet att ta makten över sina liv

Kvinna till Kvinna ger kvinnor möjligheten att ta makten över sina egna liv och synliggör kvinnors kamp för fred och mänskliga rättigheter. Med 100 partnerorganisationer på plats i 20 länder runt om i världen är Kvinna till Kvinna en av världens främsta kvinnorättsorganisationer.

Läs mer

Utrota fattigdom med jämställdhet

We Effect bildades 1958 och arbetar för visionen om en hållbar och rättvis värld fri från fattigdom. Organisationen arbetar i 25 länder i 4 världsdelar. Hjälp till självhjälp är ledstjärnan i vårt arbete. För att nå målet vill We Effect förändra situationen för de allra mest utsatta – kvinnor och flickor, som utgör 70 procent av de som lever i fattigdom och se till att minst hälften av allt bistånd går till kvinnor.

Läs mer

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop

    Behöver du hjälp att komma igång? Vi kickstartar ditt hållbarhetsarbete.

    Vill du starta företag eller utveckla din verksamhet till att bli mer hållbar? Hos Coompanion finns all hjälp du kan tänka dig, från att vässa din affärsidé till att hitta finansiering.

    Boka rådgivning